Fransız mutfağı, köklü ve prestijli tarifleriyle dünya mutfakları arasındaki öncülerden biri. Orta Çağ’a dek uzanan geçmişi, ünlü şefleri, klasikleşen pişirme teknikleri ve barındırdığı lezzet çeşitliliği açısından Fransız mutfak kültürü, global gastronomide önemli bir yol gösterici olarak kabul ediliyor.
Fransız mutfağının en önemli tarifleri genel olarak yerel malzemelerle üretilen yöresel tariflerden oluşsa da, İtalyan esintisini de bazı tariflerde görmek mümkün.
Fransız mutfağının başarısının temel sırlarından biri de köklü geçmişi. 1533 yılında Fransa tahtının varisi II. Henry ile İtalya’nın en köklü ailelerinden birinin kızı olan Catherine de Medici’nin evlenmesi, Fransız mutfak kültürünü oldukça zenginleştirmiş. Çünkü Catherine de Medici, Fransa’ya taşınırken beraberinde özel aşçılarını da getirmiş ve İtalyan lezzetlerini ülkeye taşımış. Fransa yemek kültürü de bu değişiklikten oldukça etkilenmiş.
Napolyon Bonapart döneminde ise ülke çapında ün kazanan şef Marie-Antoine Caréme’in de Fransız mutfağına sağladığı katkılar oldukça büyük... Caréme, Fransız mutfağındaki sosları, pişirme tekniklerini ve örgütsel yapıyı kategorilere ayırmış. Beşamel sos, velute sos, hollandez sos, domates sos ve espagnole sosu Fransız mutfağının en temel beş sosu olarak belirlemiş. Tüm bu çalışmalar ona “Aşçıların Kralı, Kralların Aşçısı” unvanını kazandırmış, Fransız mutfağını da çok daha sade ve sistemli bir noktaya taşımış. Fransızların yemek tarihine kısaca baktıktan sonra en ünlü yemeklerini yakından tanımaya hazır mısınız? İşte Fransız mutfağının en bilinen lezzetleri:
Kruvasan
Fransızlar öğle ve akşam yemeklerini tadına vararak, genellikle uzun bir süreye yayarak yer. Ancak kahvaltılarda durum tam tersi, hızlı ve sade öğünler tercih ediliyor. Bu nedenle kruvasan tipik Fransız kahvaltısının en önemli ürünlerinden birini oluşturuyor. Tereyağlı milföy hamurunun kat kat açılmasıyla elde edilen kruvasan genellikle kahve ile birlikte tercih ediliyor.
Volovan
Milföy hamuru ile yapılan bir diğer özel tarif de Vol au vent yani Türkçe adıyla volovan... 1800’lerin başında Marie-Antoine Caréme’in Paris’teki pastanesinde icat edilen bu yuvarlak, hafif, puf hamur işleri, orta kısmın çıkarılabileceği şekilde pişirilir ve daha sonra tatlı veya tuzlu dolgularla doldurulan bir boşluk oluşturur. İstenilen tüm malzemelerle yapılabilen iç dolguları sayesinde görsel bir şölene dönüşen lezzetler ortaya çıkar.
Confit de Canard
Fransız mutfağının en klasik ve en iyi yemekleri arasında yer alır. Leziz bir ördek yemeği olan Confit de Canard; tuz, kekik ve sarımsakla 48 saate kadar marine edilerek hoş bir aroma elde edilir. Düşük sıcaklıkta kendi yağında yavaş yavaş pişirilir. Sarımsak ve kavrulmuş patateslerle servis edilir.
Soupe à l'oignon (Soğan Çorbası)
Fransız mutfağının en ünlü çorbası olan soğan çorbasının günümüzdeki reçetesine kavuşması 18. yüzyıla dayanıyor. Bu çorbayı özel kılan temel faktör, soğanların kısık ateşte ve hiç şeker kullanılmadan karamelize edilmesi. Çorbanın yapımında et ya da kemik suyu kullanılıyor.
Petite Marmite
Petite marmite de oldukça ünlü ve köklü bir Fransız çorbası. Toprak çömleklerde et suyu ve sebzelerin bir arada pişirilmesiyle hazırlanıyor, ayrıca içine sığır eti ve iliği de ekleniyor. Çoğunlukla yine toprak çömleklerin içinde ve kızarmış ekmek dilimleri eşliğinde servis ediliyor.
Châteaubriand (Şatobiryan)
En yumuşak dana bonfile parçasından yapılan châteaubriand Fransız mutfağının en önemli lezzetidir. Dikkatli bir şekilde terbiye edilmiş ızgara et dilimler halinde kesilir ve chateaubriand veya bearnaise sos ve patates ile servis edilir.
Ratatouille
Ratatouille, Fransa'nın Provence bölgesinde yer alan ve bölgenin merkez şehri Marsilya'dan çıkmış çok hafif ve bir o kadar faydalı bir lezzet...Domates, soğan, kabak, patlıcan, biber, havuç ve kekik, fesleğen, biberiye, karabiber ve zeytinyağından yapılır. İnce ve hizalı doğranmış renkli görüntüsü ve çok hafif olmasıyla favoriler arasında yer alıyor.
Sufle
Genellikle tatlı halini biliyor olsak da Sufle, hem tatlı hem tuzlu seçenekleriyle Fransız mutfağının en özel lezzetleri arasında yer alır. Un, tereyağı, yumurta ve süt ile yapılan bu güzel lezzet; çikolatalı, muzlu, peynirli ve birçok seçenekleriyle tercih edilir.
Krem Karamel
Krem karamel, ana malzemeleri süt, şeker ve yumurta olan üst tabakası sert, üzeri ise muhallebi kıvamında olan bir tatlı. Fransız mutfağında olduğu kadar İspanya mutfağının da gözde lezzetleri arasında yer alan krem karamelin tarihi Christopher Columbus zamanına uzanıyor. Fransa’da “ters çevrilmiş krem” olarak da geçen tatlı, özellikle Fransa’nın güney bölgelerinde oldukça sık yapılıyor.
Çikolatalı Mousse
Fransa’nın çok eski ve geleneksel tatlısı mousse au chocolat’ın keşfi 18.yüzyıla dayanıyor. Çikolata köpüğü anlamına da gelen tatlı; yumurta, süt ve kremanın fazlaca çırpılmasıyla ortaya çıkıyor.
Profiterol
Tam olarak tarihi bilinmese de geçmişine bakıldığında eski bir Fransız tatlısı olarak karşımıza çıkan profiterol, hamur toplarının içine taze krema sıkılarak, ardından da üstüne çikolata sosu dökülerek yapılan bir tatlı.
Ekler
19. yüzyılın sonlarında çıktığı düşünülen bu Fransız tatlısının, Fransız kraliyet ailesinin ünlü aşçısı Marie-Antoine Carême tarafından yapıldığı ileri sürülüyor. Fransızca ismi 'éclair' olan tatlının adı şimşek anlamına geliyor. Tatlının bu ismi alması ise tek hamlede yenmesi ve ağızda hızlıca dağılmasından kaynaklanıyor.
9566
İmece, bir köy ya da köy topluluğunda işlerin gönüllü ya da zorunlu olarak el birliğiyle yapılması anlamına gelir. Köyün bir sorunu gide...
Tasarruf finansman şirketleri sayesinde artık insanlar faiz ödemeden kolayca ev, araba ve iş yeri sahibi olabiliyor. 7292 sayılı Finansal Kirala...
ALT GELİR GRUBU BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR? Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin; • T.C. vatandaşı olması, • Projeni...
Tasarruf etmek kulağa hoş gelse de iş uygulamaya geldiğinde birçoğumuz zorlanırız. Para harcamak, canımızın istediğini satın almak, isted...
Orkideler, hem zarif görünüşleri hem de yıl boyunca çiçekli kalan yapıları sayesinde her daim ev ve ofislerimizin vazgeçilmez bitkileri aras...