Blog


Orkide Bakımında Püf Noktalar Nelerdir?

Orkide Bakımında Püf Noktalar Nelerdir?

Orkideler, hem zarif görünüşleri hem de yıl boyunca çiçekli kalan yapıları sayesinde her daim ev ve ofislerimizin vazgeçilmez bitkileri arasında yer alıyor. Birçok kişi için orkide bakımı zor ve zahmetli gibi görünse de yapılması gerekenleri bildiğinizde oldukça kolay olduğunu fark edeceksiniz.

Eğer daha önce denemediyseniz; evdeki ve iş yerinizdeki orkidelerin bakımını yapmak için öncelikle nelere ihtiyaç duyduğunuzu bilmelisiniz. Orkideler, geleneksel saksı bitkilerinden biraz farklı bir yapıya sahipler. Orkideler doğada, toprakta değil, ağaç kabuğuna asılarak büyürler. Bazı orkideler ise yarı karasal olan ve ormanın tabanının tınlı toprağında yetişir.

Doğada çok fazla çeşitliliği olsa da ev ve ofis ortamında tercih edilen orkideler genelde zirai olarak üretilen çeşitler... Yani fidanlıklarda, çiçekçilerde satılan orkideler sıklıkla melez türlerden oluşuyor. Bu melez orkideler renk, koku, çiçek boyutu ve bakım kolaylığı gibi arzu edilen özellikler için üretildiğinden, doğadaki ortamını birebir taklit edemeseniz de uygun bir saksı, yeterli sulama ve gün ışığıyla sizin de sağlıklı orkideler yetiştirmeniz mümkün. Sağlıklı bir orkide yetiştirmek için dikkat edilmesi gerekenler ise şöyle:

  • Orkidenizi doğuya veya batıya bakan aydınlık bir pencere pervazına yerleştirin.
  • Çoğu orkide haftada bir kez suya ihtiyaç duyar. Kök çürümesine yol açabileceği için aşırı sulamadan kaçının. Orkide sulaması için 3 temel sulama çeşidi vardır.

Daldırma yöntemi ile orkide sulama: Daldırma yöntemi ile orkide sulamak için saksınızı önceden dinlendirilmiş su dolu bir kap içerisine oturtup tüm kökler ıslanana kadar 10-15 dakika kadar su içerisinde bırakın. Ardından saksıyı kaptan çıkarıp kalan suyun süzülmesi ve yeteri kadar kuruması için bekletip eski yerine alın. Bu yöntemi haftada 1 kez uygulayabilirsiniz.

Buz küpleri ile orkide sulama: Birkaç adet buz küpünü bitkinin yapraklarının altında kalıp yaprakları ıslatmayacak şekilde yerleştirin. Böylece buz yavaş yavaş eriyecek, bitkinin toprağı suyu emebilme şansı yakalayacaktır. Erime tamamlandıktan sonra saksı altı tabağında su kalırsa boşaltmayı unutmamalısınız. Bu yöntem ile bitkinizi haftada iki defa sulayabilirsiniz.

Doğrudan su dökme: Daha önceden dinlendirmiş olduğunuz oda sıcaklığındaki suyunuz ile orkidenizin saksısına doğrudan su dökebilir, saksı tabağında kalan suyu boşaltabilirsiniz. Bu yöntem ile haftada bir defa bitkinizi sulayabilirsiniz.

  • Orkide türüne göre nem konusunda istekleri değişen bir çiçektir. Ancak genel olarak incelendiğinde gündüz en az %50, gece en az %70 oranında nem isterler. Bu ölçülerden daha yoğun nemli havada daha sağlıklı ve daha hızlı büyürler.
  • Orkideler için tasarlanmış bir gübre ile haftalık besleme sağlayın. Orkide toprağı klasik süs bitkilerinden farklı olduğu için her zaman sıvı gübre veya besin kullanmanız gerekir. Ayda bir kere bitkilerinize sıvı gübre verebilir, dilerseniz vermeniz gereken miktarı 4’e bölerek haftalık olarak da uygulayabilirsiniz.
  • Orkideniz çiçek açmayı bıraktığında taze orkide karışımı ile saksı değişimi yapın. Orkidenizi, köklerinin sığacağı küçük bir saksıya koyun. Gelişimi en iyi olan orkideler, şaşırtıcı şekilde en küçük saksılarda yetişenlerdir. Şeffaf plastik saksılar, kökleri ve ne zaman sulamanız gerektiğini görmeyi kolaylaştırırlar.
  • Orkideler çoğunlukla çiçeklendikten sonra 3-4 ay kadar çiçeklerini muhafaza ederler. Çiçekler döküldükten sonra çiçek sapları bir süre daha canlı kalır. Orkide sapınız yeşil olduğu müddetçe hala canlı demektir. Ancak sap kurumaya başlayıp kahverengini aldığında artık çiçekte kalmasının bir yararı olmayacaktır. Kahverengi olan sapı steril bir makas ile çapraz şekilde kesip bitkiden ayırabilirsiniz. Bitki sapı yeşil iken keserseniz, bu kısmı yeni bir orkide üretmek için çelik olarak kullanabilirsiniz.
     

8238 Genel, 14.11.2022

En Çok Okunanlar
İMECE Nedir ?

İmece, bir köy ya da köy topluluğunda işlerin gönüllü ya da zorunlu olarak el birliğiyle yapılması anlamına gelir. Köyün bir sorunu gide ..

20.10.2022 28420 Oku

8 Adımda Tasarruf Etmek

Tasarruf etmek kulağa hoş gelse de iş uygulamaya geldiğinde birçoğumuz zorlanırız. Para harcamak, canımızın istediğini satın almak, isted ..

16.02.2023 12070 Oku

Orkide Bakımında Püf Noktalar Nelerdir?

Orkideler, hem zarif görünüşleri hem de yıl boyunca çiçekli kalan yapıları sayesinde her daim ev ve ofislerimizin vazgeçilmez bitkileri aras ..

14.11.2022 8239 Oku

Dünya Mutfağında Bugün 'Fransa'

Fransız mutfağı, köklü ve prestijli tarifleriyle dünya mutfakları arasındaki öncülerden biri. Orta Çağ’a dek uzanan geçmişi, ünlü ş ..

14.11.2022 5090 Oku

Glutensiz Beslenmeye Nasıl Başlanır?

Gluteni tamamen hayatımızdan çıkarmak sanıldığı kadar zor değil. Ancak bunun için sağlıklı ve düzenli bir beslenme planı oluşturmak ş ..

14.11.2022 3545 Oku

TOKİ Başvuru Şartları Nelerdir?

ALT GELİR GRUBU BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR? Projeye başvuru yapabilmek için, başvuru sahibinin; • T.C. vatandaşı olması, • Projeni ..

13.11.2022 3503 Oku

İş Yemekleri ve Davetlerde Nelere Dikkat Edilmeli?

Çalışma hayatımızın içinde yemek yemek çoğu zaman hızlıca geçiştirilen öğünlerden ibaret olsa da kimi zaman başlı başına bir serem ..

17.01.2023 3457 Oku

املأ الاستمارة وسنتصل بك نحن